onsdag 27 april 2011

Bolero/Axelvärmare

Min näst yngsta lillasyster tar studenten i vår och har med anledning av det bett mig att sticka en liten bolero som hon kan ha över sin klänning. Man kan ju alltid hoppas på väldigt varmt väder, men början av juni är som bekant lite oförutsägbart.

Nu är det i alla fall klar. Mönstret kommer från Garnstudio och den är stickad i en tråd Cotton Viscose och en tråd Kid-Silk. Själva huvuddelen är stickad fram och tillbaka i ett ganska basic spetsmönster och sedan har det ribbade partiet stickats runt på rundsticka. Många maskor och långa varv blev det mot slutet.


torsdag 21 april 2011

Boxershorts


Som jag har skrivit tidigare har jag försökt sy boxershorts, och med lite förstoring av mönstret har jag nu fått till något som liknar
boxershorts mer än hotpants vilket ju är bra i sammanhanget. Vit
flanell kanske inte är det vanligaste materialet i sammanhanget,
men det var vad jag hade liggande och det funkar ganska bra att
hasa omkring i hemma på kvällarna vilket var hela poängen.

Mönstret har jag hittat på craftpassion.com

måndag 11 april 2011

Inches och centimeter

Ibland är det lite besvärligt med mått angivna i inches, i alla fall de gånger jag räknar fel eller helt enkelt inte bryr mig om att räkna ordentligt. Mitt försök att sy ett par boxershorts stötte på problem mest på grund av ren lättja. Om jag hade orkat räkna om det angivna måttet på hur breda höfter som skulle få plats i det färdiga plagget så hade jag förmodligen inte nu haft i min ägo något som snarast måste liknas vid ett par hotpants. Eftersom materialet är vit flanell känns det lite fel och föga användbart. Mönstret är nu uppförstorat för ett nytt och förhoppningsvis mer framgångsrikt försök.

tisdag 5 april 2011

Rätt i tiden?

Idag rapporterades på nyheterna om hur bisarrt mycket kläder som slängs och om vilket resursslöseri det är. Åtta kilo per person och år är ganska mycket. De senaste dagarna har jag, lämpligt nog, ägnat mig åt att ta till vara på gamla utslitna t-shirts och på så sätt gett dem ett nytt liv och en ny funktion. Här har tre vita och tre i olika blå-toner blivit förvaringskorgar för garn: Och en svart t-shirt har transformerats till en något mindre korg för gamla spetsar, band och resårer. Jag är långt ifrån alltid så duktig på att göra insatser för miljön som jag borde vara, men jag har väldigt svårt för att bara slänga något som kan komma till användning. Trasiga kläder som inte går att skänka bort plundras därför i regel på användbara bitar som knappar, dragkedjor och större tygstycken och trikåremsor går alldeles utmärkt att virka med. I dagens slit- och slängsamhälle är det kanske bara en droppe i havet, men bättre en droppe än ingen alls. Dessutom har jag nu nya förvaringskorgar.