onsdag 30 december 2009

Julvärmare

Julen är i och för sig över för i år, men det har inte hindrat mig från att sticka färdigt Stickfrossas julvärmare. Avgjort juliga blev de, men jag tror att de kan fungera även andra tider på året. Ett jättetrevligt mönster som var enkelt att följa och kul att sticka.

fredag 25 december 2009

Julklappar som tidigare inte fastnat på bild

Som en liten bonusjulklapp till en av mina småsystrar som är en stor Buffy-entusiast stickade jag dessa grytlappar med hjälp av ett mönster jag hittade på Ravelry. De blev mycket uppskattade, men det verkar oklart om hon kommer att våga använda dem.

Till min mamma sydde jag ett antal besticklindor i lila flanell.

tisdag 22 december 2009

Another suitcase in another hall...

På väg ut på turné Off-Broadway med sannolikt ett betydligt mindre bloggande som följd känns det som att det kan vara på sin plats med en liten sammanfattning av mitt utmaningsstickande och dags att komma med lite reflektioner.

Det var inte helt lätt att lämna mina gamla invanda spår med enfärgade stickningar som framförallt varierade sig strukturmässigt och ta upp en helt annan sida av stickningen. Jag funderade under större delen av Hollywood-week på vad jag skulle ge mig på för projekt, men kände att jag behövde hitta inspiration. I jakt på detta började jag fundera på att hitta en musikal att inspireras av och fastnade naturligtvis genast för bilder ur Cabaret, Chicago m.m. Härliga svarta skapelser började växa fram inför min inre syn, fast det var ju fel. Jag försökte raskt skaka av mig det och kom istället att tänka på mina gamla slitna karaktärsdansskor som står hemma. Jag köpte dem urspungligen när jag dansade flamenco en termin för många år sedan, men med hjälp av dem kunde jag vända blicken mot östeuropa och karaktärsdansen.

Jag började finkamma internet efter mönster men hittade inget som kändes helt rätt. Det kändes också som att jag borde ta tillfället i akt att prova på flera olika typer av mönsterstickning och sticka med olika många trådar i taget. Jag satte därför ihop flera olika mönsterbårder till ett sjalmönster. Jag lyckades motstå frestelsen att använda svart som bottenfärg även om det kändes märkligt. Garnerna som har fått dansa med mig den här hösten är i betydligt starkare färger än vad jag brukar använda mig av, vilket har fått som effekt att det nästan inte har känts som något jag har skapat när arbetet har legat framför mig.

I början gick det ack så långsamt och trådarna trasslade ihop sig totalt, i synnerhet när jag skulle sticka med alla fyra garnerna samtidigt, men det gick bättre och bättre. En klar fördel med att i en av bårderna ha alla fyra garner med var att allt jag stickade därefter gick som en dans på mer än ett sätt.

Riktigt så Broadway-sprakande som detta projekt vet jag inte om jag kommer att sticka i fortsättningen, men helt klart finns det goda möjligheter att flerfärgade mönster även fortsättningsvis kan få chansen att krydda min stickning och lyfta upp tangon på scenen.

Jag vill avslutningsvis passa på att tacka Lisa för detta fantastiska initiativ och alla dansare för en trevlig höst. Det har varit jättekul att följa allt bloggande som So you think you can knit har gett upphov till och att se att fler än jag har fått brottas ordentligt med utmaningarna.

God jul på er allihopa!

söndag 20 december 2009

La grande finale

Efter en lång och stundtals krävande föreställning är mina dansskor ganska slitna. Några stukade fötter har det blivit och ibland har det känts som om jag aldrig skulle ta mig igenom hela föreställningen, men här kommer till slut upplösningen och resultatet.
För mig som oftast ses i helsvart är detta en synnerligen udda skapelse som tidvis har känts som en gigantisk provlapp. Jag har ju tagit tillfället i akt att prova på ett flertal olika mönster och resultatet har blivit en synnerligen eklektisk historia.
Jag hade egentligen siktat in mig på en fotosession utomhus i all snö, men eftersom det har börjat snöa igen får det skjutas på en osäker framtid.

Alla inlägg som under hösten har berört So you think you can knit hittas här samt under etiketten So you think you can knit.

onsdag 16 december 2009

Har jag förtryckt någon nu igen?

Aftonbladet Wendela kan man läsa att Germaine Greer anser hemmagjorda julklappar vara en form av förtryck och ett sätt att skuldbelägga mottagaren. Märkligt sätt att se på saker och ting i mitt tycke. Jag har svårt att se hur en hemmagjord present skulle vara mer eller mindre skuldbeläggande än en köpt sådan.

Hon får dessutom medhåll av krönikören Terri Eriksson som ger prov på ett exempel ur verkliga livet där det blivit ack så fel. Problemet som jag ser det är i det specifika fallet knappast att hennes kursares mormor envisades med att sy julklappar till sitt barnbarn utan att hon inte verkar ha haft någon uppfattning om vad barnbarnet kunde tänkas vilja ha. Om denna mormoder hade gått till en affär för att köpa julklappar hade det med stor sannolikhet inte blivit mer rätt eller mer användbart.

Det är ju trots allt inte tillverkningsprocessen det hänger på. Fel julklapp till fel person blir inte mindre fel för att den är massproducerad och inköpt i en stor affär. Risken är väl större att det blir verkligt skuldbeläggande i sådana fall eftersom man mycket enkelt kan ta reda på vad gåvan har kostat givaren rent ekonomiskt om man nu bryr sig om sådant. Visst, en köpt present kan kvittot finnas kvar på att det går att byta ut till något som passar bättre, men då hade det kanske varit lika bra att ge bort ett presentkort på en gång.

Jag inser naturligtvis att det inte varit jättekul för min systerson att få alla stickade tröjor som drabbat honom genom åren, men han hade knappast blivit gladare för ett mjukt paket från Åhlens eller H&M. Lego eller annat hårt och kul har liksom inte varit aktuellt. Igen, det är inte tillverkningsprocessen det hänger på, eller som avgör om en gåva uppskattas eller inte. Det är i alla fall min fasta övertygelse.

tisdag 15 december 2009

Baksidan klar

Föreställningens andra akt är avslutad och epilogen har inletts genom att de båda delarna virkas ihop. Jag planerar att också virka en liten kant runt om för att få ett lite trevligare avslut än bara fasta maskor.

Både året, utmaningen och projektet börjar lida mot sitt slut.

torsdag 10 december 2009

Fisk som blir en bit sushi

Fisken anar inga oråd och har ingen aning om att den snart ska förvandlas till mat.


Plötsligt är det någon som drar ut dess inälvor genom munnen...


... och börjar knuffa ner den i något som ser ut som ris inlindat i sjögräs.


Och till slut är den stackars fisken förvandlad till en bit sushi.

Definitivt bland det knäppaste jag har gjort och föga användbart, men rätt kul.

tisdag 8 december 2009

Tomteverkstan stänger för i år

Nu är alla julklappar klara och tomteverkstan kan klappa igen för i år. Utförlig rapportering kring de sista klapparna får dessvärre vänta till efter jul.

I vilket fall kan jag konstatera att jag hann i år också, med god marginal och kan inte längre skylla på att jag måste bygga julklappar när jag borde städa, diska eller dylikt. Nya ursäkter måste således skapas.

söndag 6 december 2009

Ny balkjol

Jag har inte bara virkat och stickat i helgen utan också sytt en ny balkjol i grön duchesse med överliggande svart spets. Överdelen i svart sammet sydde jag 2004 med tanken att jag skulle kunna ha olika kjolar till för att på sätt få en helt ny klänning.

lördag 5 december 2009

Restgarnsvirkning m.m.

Igår kväll färdigställde jag de här virkade tossorna av mormorsrutor utav garnet som blev över av den flätstickade väskan. Eftersom jag inte hade stickat något liknande förut köpte jag alldeles för mycket garn och då blev det de här också.

Jag har nu inhandlat mer garn till mitt SYTYCK-projekt och planerar att sticka lite på det framför TV:n ikväll. Slutet på föreställningen närmar sig verkligen.

Dagen har annars bland annat ägnats åt att färdigställa ytterligare en julklapp, och jag har dessutom kommit drygt halvvägs på den sista av de tänka Emmagjorda klapparna. Tomteverkstan kan snart stängas ner för i år och tid kan läggas på andra saker istället vilket kommer att kännas rätt skönt tror jag.

fredag 4 december 2009

Slut på garn

Finns det något mer irriterande än när garnet plötsligt tar slut? Kanske när det inte sker plötsligt utan snarare mycket väntat men man glömt bort att köpa mer. Just det senare hände mig igår kväll varför jag inte kom alls så långt på mitt SYTYCK-projekt som planerat. Frustrerande när det är så lite kvar.

onsdag 2 december 2009

Pulsvärmare

Ännu ett avslut bland alla pågående projekt. Det blev en del garn över efter fingervantarna jag stickade för ett tag sedan, vilket har fått bli ett par mosstickade pulsvärmare. Jag har stickat dem på tre strumpstickor och påbörjat och avslutat arbetet med några varv resårstickning. Hål för tummen har gjorts genom att helt enkelt vända på arbetet och sticka fram och tillbaka några varv.