lördag 16 januari 2010

Färga garn med karamellfärg

Idag har jag experimenterat lite med att färga garn i mikron med karamellfärg och ättika. I stort sett har jag använt mig av samma metod som Maria presenterat i sin blogg "Novisen handarbetar". Jag utgick från två härvor entrådigt ullgarn och den karamellfärg jag råkade ha hemma, en typ av färgpasta från Squires kitchen, mörkgrön och röd.

Jag började att blötlägga garnet i vatten med en hel del ättika. Efter att jag sett till att allt blivit ordentligt genomfuktat fick det stå och dra i ungefär en kvart.

Sedan var det dags att tillsätta färgen. Jag försökte arbeta in den hyfsat jämnt i garnet. Eftersom färgerna var ganska mörka hade det annars kunnat bli ganska drastiska färgskillnader.

Jag flyttade sedan över alltihopa, både garn och vätska till en glasslåda och satt in i mikron. De första gångerna körde jag på full effekt i två minuter med en minuts mellanrum och sedan en minut i taget tills vattnet var helt klart.

Sedan var det bara att plocka ut lådan ur mikron och låta garnet svalna ordentligt så att jag kunde skölja det utan risk för att det skulle tova ihop sig utav snabba temperaturskillnader.

Det färdigfärgade garnet hänger nu på tork i badkaret. Resultatet av den gröna färgen är ett garn som är åt det mörkt blekgröna hållet, medan den röda färgen producerat ett i det närmaste ceriserosa garn. Det är inte helt jämnt färgat, men skiftningarna blev ändå inte så kraftiga.

2 kommentarer:

  1. Det var väldigt häftigt och snyggt de du gjorde med garnet:)Roligt och se att man kunde göra så:D

    SvaraRadera
  2. Detta måste jag också testa! Kul!

    SvaraRadera