lördag 30 januari 2010

På träningsläger

Eftersom pärlorna jag köpt till mitt ravelympics-projekt anlände för några dagar sedan tog jag tillfället i akt att träna lite. Det kommer nog att ta lite tid att vänja sig vid att ha pärlor på garnet, och jag kan inte säga att jag egentligen ser fram emot att trä upp dem på garnet. Det löser sig säkert, men jag misstänker att jag kommer att få spendera en hel del tid på golvet letandes efter rymmare.

fredag 29 januari 2010

Halsduksstickande

Häromdagen började jag sticka en halsduk av mitt grönfärgade garn. Jag tänkte mig något enkelt och relativt snabbstickat och lade upp för en vanlig enkel ribbstickning. Tyvärr insåg jag igår att det var fruktansvärt tråkigt att sticka den och började därför leta efter ett roligare mönster.

Efter att ha tittat runt lite bestämde jag mig för Janet D. Russell's Leaf Lace Scarf (Ravelry-länk) istället. Eftersom garnet är väldigt tunt använder jag dubbelt garn. Även om det kändes lite trist att repa upp något som jag precis stickat var det rätt bra att ha den befintliga stickningen att konstatera ungefärlig stickfasthet med. Jag brukar sällan eller aldrig sticka provlappar men med ett omärkt garn kan det nog ha sina poänger.

tisdag 26 januari 2010

Budding lace

Den första delen av min Swallowtail blev klar igår kväll och det har därmed blivit dags att sticka ett helt annat mönster, just när det började kännas verkligt oproblematiskt och lättstickat...

Det är svårt att se hur slutresultatet kommer att bli, men det känns lovande än så länge.

söndag 24 januari 2010

Axelvärmare

I helgen har jag stickat denna lilla axelvärmare efter mönster av Julia Allen (Ravelrylänk) i Hjertegarns Naturull. Väldigt snabb och enkel att sticka och är dessutom vändbar. Färgen på bilden blev i vanlig ordning inte helt lyckad. Den är inte riktigt så mörk som den ser ut här.

fredag 22 januari 2010

Ravelympics 2010

Vinter-OS i Vancouver närmar sig och med detta också Ravelympics. Jag har självklart anslutit mig till det svenska landslaget (Team Sweden) och har de senaste dagarna funderat på vilka grenar jag ska ge mig på. Jag är sugen på att prova på att sticka med pärlor vilket jag aldrig gjort. Beading Biathlon blir därmed ett uppenbart event att anmäla projektet i, men då jag planerar att sticka en sjal kommer det också att hamna inom ramarna för Short Track Shawls. Jag planerar att använda den rosa garnhärvan som jag färgade förra helgen, men lite pärlor behöver införskaffas. Förmodligen borde jag träna lite innan också. Jag tvivlar starkt på att någon av våra idrottande olympier skulle få för sig att ställa upp i en gren de aldrig testat och sedan dyka upp helt otränade ens om det var regelmässigt möjligt att bete sig på det sättet.

onsdag 20 januari 2010

Ikapp tillslut och utlottning

Igår kväll passerade jag punkten där jag började repa upp i söndags, så nu kan jag lägga den trista situationen bakom mig och blicka framåt. Jag är nästan klar med "budding-lace"-avsnittet. Det är ju typiskt egentligen. När det väl börjar fungera och jag har lärt mig mönstret är det dags att byta.

Ginas stickblogg firar 10 000 besökare genom att lotta ut ett knit pro-set. Det lär vara många som försöker vinna dem, men man kan ju alltid hoppas...

måndag 18 januari 2010

Upprepningar

Under helgen har jag försökt att komma en bit på min Swallowtail, och jag hade kommit en bra bit ända tills jag igår kväll upptäckte att jag gjort fel och därför fick repa upp alltihop. Så istället för en dryg decimeter som helgens framsteg blev det endast ett par centimeter. Dessutom ett par centimeter som jag nu har stickat minst tre gånger. Irriterande.

lördag 16 januari 2010

Färga garn med karamellfärg

Idag har jag experimenterat lite med att färga garn i mikron med karamellfärg och ättika. I stort sett har jag använt mig av samma metod som Maria presenterat i sin blogg "Novisen handarbetar". Jag utgick från två härvor entrådigt ullgarn och den karamellfärg jag råkade ha hemma, en typ av färgpasta från Squires kitchen, mörkgrön och röd.

Jag började att blötlägga garnet i vatten med en hel del ättika. Efter att jag sett till att allt blivit ordentligt genomfuktat fick det stå och dra i ungefär en kvart.

Sedan var det dags att tillsätta färgen. Jag försökte arbeta in den hyfsat jämnt i garnet. Eftersom färgerna var ganska mörka hade det annars kunnat bli ganska drastiska färgskillnader.

Jag flyttade sedan över alltihopa, både garn och vätska till en glasslåda och satt in i mikron. De första gångerna körde jag på full effekt i två minuter med en minuts mellanrum och sedan en minut i taget tills vattnet var helt klart.

Sedan var det bara att plocka ut lådan ur mikron och låta garnet svalna ordentligt så att jag kunde skölja det utan risk för att det skulle tova ihop sig utav snabba temperaturskillnader.

Det färdigfärgade garnet hänger nu på tork i badkaret. Resultatet av den gröna färgen är ett garn som är åt det mörkt blekgröna hållet, medan den röda färgen producerat ett i det närmaste ceriserosa garn. Det är inte helt jämnt färgat, men skiftningarna blev ändå inte så kraftiga.

tisdag 12 januari 2010

Ytterligare ett par pulsvärmare

Denna gång har det blivit ett par svarta utifrån Nancy Riccis mönster: Seattle (ravelrylänk), med ett enkelt rutmönster. De gick snabbt och enkelt att sticka vilket kan vara skönt ibland tycker jag. Eftersom det är kallt och dragigt på jobbet behöver jag verkligen pulsvärmare nu på vintern, varför det har blivit flera par på sistone.

Utlottningar har verkligen blivit ganska vanliga i bloggvärlden. Denna gång är det Solfjädern som lottar ut ett helt underbart handfärgat garn. Tummarna hålles stenhårt.

tisdag 5 januari 2010

Virkad babykofta

De senaste dagarna har jag virkat denna lilla babykofta till ett par gamla goda vänner som nyligen har fått tillökning. Mönstret hittade jag i ett gammalt nummer av Allt om handarbete. Garnet är Svarta fårets Tilda.

På stickfronten har jag börjat på en Swallowtailsjal, men det känns som att det kommer att dröja innan den blir klar. Spetsstickning och jag har inte någon lång och oproblematisk historia direkt, men det känns som att det har blivit dags att ändra på det.